img

Най-простият капан за комари, направен със собствените ви ръце

/
/
/
207 Views

Най-простият капан за комари

Може да го поставите у дома и на улицата. Надеждно предпазва до 2 седмици.

Винаги се получава така: излизате на двора, за да си направите скара, а вместо това се опитвате да разпръснете облаци от комари и се „награждавате“ с куп шамари. А какво да правите, ако нямате под ръка спрей или репелент за насекоми? Тогава този трик идва на помощ.

Ако видите паяк в къщи – не го убивайте за нищо на света!

Този капан за комари от пластмасова бутилка е прост, безопасен и евтин начин, който може да се постави на открито и на закрито. Ще ви отнеме само 5 минути да го направите, а ще ви върши работа от 4 до 14 дни. Комарите, осите, мухите и черните мухи няма да имат никакъв шанс!

Най-простият капан за комари – ще са ви необходими:
1,5 литра пластмасова бутилка без капачка
1 чаша топла вода
2 супени лъжици захар
1 ч.л. суха мая
парче тъмен плат, вестник или фолио

Отрежете горната част на бутилката така, че да е равна на една трета от дължината на целия съд.

Изсипете една чаша вода в бутилката, която не е по-топла от 30 градуса. Добавете захарта, разбъркайте добре. След това изсипете маята и разбъркайте отново.

Поставете отрязаната част на бутилката с гърлото навътре. Ако частите не си паснат напълно, желателно е да ги закрепите с тиксо или лепило.

Най-простият капан

Сега трябва да увиете бутилката с кърпа или вестник и да го закрепите.

Поставете готовите капани в тъмните ъгли на помещението, където няма течение. Може да се използва и на открито, но ефектът ще бъде по-слаб.

Комарите са привлечени от миризмата на ферментация, както и от липсата на светлина вътре. Когато се опитват да се измъкнат от капана, те се придвижват нагоре, но поради тесните дупки и лепкавите стени рано или късно падат във водата, където умират.

Ето как действа този капан
Този капан е предназначен за бременните женски комари – те смучат кръв. Насекомите търсят жертвите си по излъчването на топлина и издишания въглероден диоксид.

Основните компоненти на стръвта – мая, топла вода и захар. В процеса на ферментация те произвеждат достатъчно въглероден диоксид, който също привлича мушици. Капанът работи, докато се извършва ферментация – от 5 до 7 дни, в зависимост от температурата на помещението (колкото по-хладно, толкова по-дълго).

Капанът може да бъде приспособен и за други насекоми – плодови мушици, оси, стършели или мухи. За да направите това, в бутилката изсипете чаша топла вода и парченца плодове, мед или конфитюр върху парче фолио, за да се предотврати потъването на стръвта. Поставете горната част на бутилката по същия начин и сте готови. Този капан е ефективен до 2 седмици.

Източник: Букварче

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Не копирай! Пий едно кафе!