По-успешни ли са първородните деца?

По-успешни ли са първородните деца?

Да разчиташ реда на раждането е като да гледаш на чаени листа, да хвърляш боб, да дешифрираш хороскопи… само дето е малко по-точно. През по-голямата част от времето по-добрите новини са за първородните деца – и скорошното изследване на Института за оценяване пазара на труда и образователната политика в Швеция не прави изключение. Ако, разбира се, си склонен да приемеш стандартните разбирания за „кариерен успех“.

Според научния труд още с реда на раждането човек и могъл да се сдобие с някаква идея за последващото си професионално развитие – и доколко успешно ще бъде то. Данните в случая се базират на прогреса на шведски мъже, като са взети предвид както големината на семейството, така и здравословното състояние на децата като малки.

Първородните наследници са по-предразположени да бъдат мениджъри – и като цяло да заемат сериозни позиции от сорта на директори и високопрофилни представители на изпълнителната власт, коментира авторката на изследването Сандра Блек пред Quartz. Те по принцип избират професии, изискващи по-голямо ниво на социалност, на лидерски качества, съвестност, емоционална стабилност, екстровертност и искреност. В личен план също са доста по-отворени към поемане на отговорност, към инициативност и последователност.

По-късно родените деца обаче са далеч по-самостоятелни и предприемчиви от бизнес гледна точка, което не би следвало задължително да се приема като порок. Конкретно момчетата, появили се на бял свят след батковците и каките си, често стават писатели, музиканти, изобщо – хора на изкуството. Нивата на отговорност, постоянство, упоритост, инициативност, социалност и емоционална стабилност при тях са по-ниски, което по някакъв начин обяснява и видовете професии.

Предишни изследвания нееднократно подчертават, че първородните деца печелят повече пари, притежават по-високо ниво на интелигентност, и са по-здрави от по-младите от тях; за сметка на това конкурентите им за родителското внимание се радват на по-малко напрежение и занижени очаквания от академичен успех; те са и по-бунтарски настроените. И това вероятно е нещо

Оригиналният материал е в Esquire.co.uk

Коментари

wave